Sterrenchef verkoopt De Leest in Vaassen
Op de vloer van het vermaarde restaurant in het idyllische Vaassen is deze ochtend een deel van de inventaris van het voormalige sterrenrestaurant uitgestald. Met name serviesgoed vult de vloer. ,,We kijken wat we ermee gaan doen”, zegt Jan Leune, die zich verontschuldigt dat de vloer nu wat slordig oogt. ,,Maar wees welkom, hier gaat het vanaf september gebeuren.”
‘Woonkamer’
Het heeft even geduurd alvorens Jacob Jan Boerma een koper vond voor zijn restaurant, waarin hij bijna achttien jaar samen met zijn vrouw Kim zijn ziel en zaligheid stak. Boerma: ,,De Leest was onze woonkamer.” Begin 2020 stond er een koper in de startblokken, vlak na de sluiting van De Leest. Maar corona gooide roet in het eten. Nu is de verkoop wél in kannen en kruiken. Afgelopen dinsdag was de officiële overdracht. De nieuwe eigenaar en chefkok mikken op september als openingsmaand. Er zal plek zijn voor ongeveer 35 gasten.
De 33-jarige chef Pasquale Carfora achtte pakweg een half jaar geleden de tijd rijp om voor zichzelf te beginnen. Als afgestudeerd bouwkundig ingenieur besloot hij eerder al tóch zijn droom na te jagen. Die droom lag in de keuken: het creëren van culinaire kunstwerken. Via zijn geliefde Elisa, dochter van Jan Leune, belandde hij in Nederland. Elisa gaat in het restaurant als gastvrouw en sommelier werken.
Carfora: ,,Ik heb in meerdere restaurants in Italië en Nederland ervaring opgedaan, onder andere als chef de cuisine in het Grand Café Krasnapolsky in Amsterdam. Daar ontmoette ik driesterrenchef Jacob Jan Boerma, van wie ik ontzettend veel heb geleerd. Mede dankzij hem begon ik mijn eigen ideeën te ontwikkelen, waarin ik een combinatie probeer te vinden tussen de Italiaanse en de Noord-Europese keuken. In onze zoektocht naar een geschikte plek voor een eigen restaurant nodigde Jacob Jan ons uit eens naar De Leest te kijken.”.
Er is geen betere plek om mijn gasten een unieke smaakervaring te presenteren dan Jacob Jan’s voormalige drie sterrenrestaurant in Vaassen
Pasquale Carfora, Chef Restaurant AROMA in Vaassen
Jan Leune: ,,Het restaurant ligt mooi op de Veluwe. Dit is een prachtige streek waar veel mensen neerstrijken. We mikken niet alleen op publiek uit de omgeving, maar uit het hele land.”
Carfora: ,,Er is geen betere plek om mijn gasten een unieke smaakervaring te presenteren. Wij willen een nieuw hoofdstuk toevoegen aan een plek die symbool is geworden voor de Nederlandse haute cuisine. En ja, het zou mooi zijn als dit pand in de toekomst weer een Michelinster haalt, dat is mijn ambitie. Maar plezier en voldoening in mijn werk staan op de eerste plaats.”
Tropenjaren én roofbouw
Voor sterrenkok Boerma, die in Apeldoorn woont, is het boek van De Leest nu dicht. Natuurlijk raakt hem dat, al was de keuze om met De Leest te stoppen heel bewust. ,,Het restaurant heeft veel deuren geopend. Het voelt wel gek dat we nu niet meer naar binnen kunnen. Tegelijkertijd besef ik dat de verkoop van het restaurant me vrijheid geeft.”
,,Het waren voor ons tropenjaren en roofbouw in één, maar ik had er geen seconde van willen missen. Weet je, Michelin is iets ongrijpbaars. Je wordt als chef op de voet gevolgd. Maar als je drie sterren krijgt, geeft dat iets eeuwigs, waar ook ter wereld. We werden met Vaassen wereldnieuws. Dat dorpje op de Veluwe. Hoe mooi is dat?”
,,En nu is er geen mooier cadeau dat Kim voor 100 procent moeder kan zijn van onze zoon Senne. In De Leest waren we beiden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Tijd om Senne fatsoenlijk naar bed te kunnen brengen, hadden we eigenlijk niet. Nu besef ik pas hoe waardevol het is voor ons dat in ieder geval Kim er helemaal voor Senne kan zijn.”
Volle agenda
Hoewel het stel de tropendagen in De Leest nu achter zich heeft gelaten, is de agenda van Jacob Jan Boerma voller dan ooit, zegt hij. Hij reist de wereld over voor consultancywerkzaamheden. En is nog betrokken bij zijn in 2016 geopende restaurant The White Room, in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Dat geldt ook voor restaurant Voltaire in Kasteel Broekhuizen in de Utrechtse plaats Leersum, waar hij als culinair adviseur aan is verbonden.
En hij heeft meer noten op zijn zang. Boerma is ook betrokken bij het in september nieuw te openen restaurant Fine Fleur, in het vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary Antwerp in Antwerpen. En staat hij ook klaar voor de opening van een restaurant in Japan. ,,Vanwege corona lukt dat nog niet, maar alles is klaar om daar te beginnen. ,,Ik ben bevlogen, dit werk is mijn passie en daar zal ik me altijd met heel mijn ziel en zaligheid voor inzetten. Waar ook ter wereld. En Pasquale, Jan en Elisa gun ik het beste voor hun restaurant Aroma.”
Elly Sipman
Non vedo l’ora……