Bruisende wijn opgedoken van vijftig meter onder zeeniveau
Exclusieve spumante op één adres verkrijgbaar in Nederland
Ergens voor de kust van Rimini ligt sinds 1989 – geheel in takt – een van oorsprong Nederlands vrachtschip op de bodem van de Adriatische Zee. Sinds 2016 speelt zich daar iets bijzonders af. We hebben het dan niet over de onderwaterflora die het wrak inmiddels volledig overwoekert of de vele vissen, schelpdieren, kreeften en zee-egels die er een beschut onderkomen vinden en ook niet over de duikers voor wie dit een spannende bestemming is. Samen met Dive Planet Rimini bedacht wijnhuis Tenuta Casali dat dit wrak ook wel eens een mooie plaats zou kunnen zijn om er een speciale selectie van hun wijnen te laten affineren. Deze selectie kreeg de naam Ondina33. Dit is een gelimiteerde editie van de Villa Zappi, een lijn van mousserende kwaliteitswijnen van dit huis waarvan ook een brut nature en een rosato bestaan. De Ondina33 ondergaat op die diepte een milde golfbeweging, een druk van zes bar terwijl de druk in de fles de helft lager is bij een licht variabele temperatuur van rond de 15 ̊ C. Hierdoor gebeurt wat aan land traditioneel in een autoclaaf plaatsvindt bij de bereiding van een spumante. Deze bijzondere factoren, plus de afwezigheid van licht, zorgen voor een hoge verfijning van deze mousserende wijn.
Deze spumante wordt door Casali op biologische wijze gemaakt van met de hand geplukte sangiovese-druiven. De wijn krijgt het label ‘brut’ en de traditionele dégorgement (het verwijderen van het bezinksel) wordt achterwege gelaten. Ook de gebruikelijke dosage (een manier van aanzoeten) vindt niet plaats om deze drank zo natuurlijk mogelijk te houden

Eerbetoon
De benaming Ondina33 is overigens een eerbetoon aan de Italiaanse communicatieapparatuur, de kortgolfradio Ondina (‘onda’ betekent ‘golf’ in het Italiaans), die in 1928 een belangrijke rol speelde bij het overvliegen van de Noordpool met een zeppelin. Een spannend, maar ook dramatisch verhaal waarover veel geschreven is.
Van Leliegracht naar Cargo Anni
Het wrak waar de wijnen gestald worden was vroeger de Cargo Anni, een voormalig Nederlands vrachtschip dat in 1956 Leliegracht gedoopt werd. Het ligt nu op vijftig meter diepte, zo’n vijftig kilometer voor de kust van Rimini. Voor duikers een boeiende bestemming omdat zo goed als alles te verkennen is: hutten, keukens, stuurhut en verschillende andere accommodaties. Bang voor mensen die een flesje willen ‘lenen’ is men niet, omdat alleen Dive Planet Rimini toegang tot het wrak heeft.
Ieder jaar in mei brengt een groep van tien duikers een gelimiteerde hoeveelheid flessen naar het wrak van het voormalige vrachtschip. De Cargo Anni meet bijna zestig meter lang, negen meter breed en is ruim dertien meter hoog.
Maar één adres in Nederland
De Ondina33 wordt verpakt in een speciaal ontwikkelde stoere stalen huls. De kurken van de flessen zijn verzegeld met rode zegellak. Het is de ervaring van Tenuta Casali dat elke fles zijn eigen smaakkarakter heeft. Deze bijzondere spumante is in Nederland slechts op één adres verkrijgbaar: Italiaans fine dining-restaurant Aroma in Vaassen wist de hand te leggen op tien exclusieve flessen.
De wijn wordt alleen geschonken via inschrijving.
Technische details:
- Wijngaard Palazzina, in de heuvels van Mercato Saraceno in de regio Emilia Romagna
- Plantjaar druivenstokken: 1991
- Variëteit: sangiovese
- Ligging van de wijngaard: op het zuidoosten, 160 meter boven zeeniveau
- Snoeiwijze van de stokken: guyot-methode
- Bodem: middelzware leemgrond met kiezellagen, losse structuur, ideaal terroir
- Oogst: handmatig, meestal eind augustus
- Opbrengst: 11 ton druiven per hectare
- Vinificatie: champenoisemethode, natuurlijke fermentatie in inox vaten, tweede gisting op fles, koud, onder lichte druk
- In zee: affinage van tenminste twaalf maanden rust op fles in een scheepswrak
- Alcoholgraad: 11,5 procent
- Jaarlijkse productie: maximaal 238 flessen
- Culinair: aperitief en bijvoorbeeld als begeleiding van voorgerechten met vis of schaaldieren.
- Ideale serveertemperatuur: 6-10° C
- Inhoud fles: 75 cl
CREDITS: Jan Leune, Pieter J. Bogaers